I made this widget at MyFlashFetish.com.

Monday, 19 November 2012

New semester babe!here i go=)

Assalammualaikum..in d name of ALLAH..most merciful n most compasionate..

hyep semua...how life's?sihat tak...alhamdulilah if sihat....urm act ramai yg tak berapa sihat sangat ni  kan. since masuk new sem, sy tgk ramai juga student yg pergi pku..haaa..camne pulak sy tahu kan..tadi sy temankan bff sy pergi pku..dia tak berapa sihat sangat..kesian dia,..get well soon kakak=)..btw,back to our title..yeah...dah sem 5 dah..mean final year lah lebih kurang tuuu...hee..how exited!






sy tak sangka dah final year..masa berlalu begitu pantas hingga sy tak perasaan pun..dunia oh dunia..New sem,new perspective,new mission and vission...alhamdulilah... so far hidup dapat diteruskan even macam-macam dugaan. but alhamdulilah, i got d experience and take d lesson from all d mistake. frankly i said, that i'm really give up. but ALLAH always by my side. i'm strong enough and insyaallah i'll go through all diz pain.. =) subject sem 5 a quite interestin  plus tough too..heee..sem 5 cuba untuk yg terbaik kan. at least , we put d high effort, insyaallah everythin gonna b fine.btw,just wanna wish luck to all engineerin student especially elect...try ur best ok..

study like a war..many obstacles that u must overcome..FIGHTIN for it until finish and u'll win..insyaallah..trust in ALLAH plan..

ok lah..itu saja nak mention untuk sem 5 ni..if ada pape interestin story,i'll update later yarh..take care allz..salam..

Thursday, 15 November 2012

pergilah terbang jauh=')










Hari ini, langit menangis lagi. Bertapa derasnya turun seolah-olah memahami apa yg 
berlaku.walaupun dah lama berlalu dan redha dengan apa  yg terjadi, tapi dia tetap ingat persahabatan itu. Persahabatan yg ikhlas tanpa ada keraguan, dia menghulurkan persahabatan itu dulu walaupun dia tahu dia tak yakin. Tapi mungkin dia punya kekuatan untuk teruskan. Hari yg berlalu indah sangat bagi dia walaupun kadang-kadang dia terluka. Dia biarkan saja selagi dia boleh bertahan untuk sahabatnya itu, dia tetap akan bertahan. Dia memang selalu akan ambil berat, dia akan selalu risau dan dia  juga akan mengiyakan  apa-apa pun tentang sahabatnya asalkan dia nak  nampak senyuman yg sentiasa terukir di bibir sahabatnya itu. 


   Satu hari, tiada  mendung atau hujan, petir pula datang menyambar. Entah di mana silapnya,  persahabatan yg dibina selama ini hilang macam tu saja. Dia cuba untuk mempertahankan, tapi ianya Cuma dalam hati. Tak mampu di  ucapkan kerana egonya terlalu tinggi. Yarh, ego itu musnahkan segala kegembiraannya  selama ini. Dia menangisi untuk itu, tapi semuanya dah berakhir. Tak guna menyesal bila semuanya dah hilang. Akhirnya dia biarkan semuanya berlalu. Dia hanya mampu mendoakan dan melihat daripada jauh saja.



     Rasanya, masa pantas berlalu. Dia buang kenangan itu jauh-jauh. Pergilah terbang ke mana saja asalkan dia bahagia. Walaupun sahabat itu dah tak ada, tapi  persahabatan itu tetap kekal dalam hatinya. Dia mungkin rindu untuk memanggil nama sahabatnya itu, tapi sayangnya dah tak berkesempatan. kemaafan hanya mampu meleraikan. Dia percaya, apa yg berlaku ALLAH dah tentukan yg terbaik. 


“boleh terjadi jika kamu sukakan sesuatu itu, padahal ia tidak baik bagimu…bahkan apabila kamu tidak suka akan sesuatu itu, padahal ia baik bagimu”..surah al-baqarah

Tuesday, 6 November 2012

Percaya CintaNYA =)




Hujan yg turun membasahi bumi seakan memahami apa yg berlaku. Walaupun hanya sekadar hujan, tapi di sebalik itu tersimpan satu cerita yg sukar di gambarkan. Dia cuba mencari kesilapan itu lagi walaupun berkali-kali dia cuba perbaiki. Entah mana  silapnya kali ini, semakin hari semakin resah. Dia kembali bangkit untuk dirinya sendiri, tapi kadang-kadang dia tak mampu. Dia hanya  mampu tersenyum bagi menyembunyikan segala kepahitan dalam dirinya. Kalaulah dia boleh luahkan apa yg terpendam, kalaulah dia boleh mencapai apa yg dia nak macam dulu. But everything is ruinned. Dia masih lagi tertanya-tanya, apakah yg patut dia buat untuk perbaiki semuanya. Dia mencurahkan segala-galanya, tapi satu pun tak berhasil. Kenapa ALLAH ?kenapa ? dia menangisi kegagalan itu lagi, penat sebenarnya. Usaha yg dia pelu lakukan berkali-kali ganda daripada yg lain. Tapi mungkin bagi ALLAH tak mecukupi lagi.  Dia mula rasa putus asa untuk teruskan, dia takut untuk menghadapi hari seterusnya. Sebenarnya dia bukanlah orang macam tu. Hari yg berlalu sepi tanpa ada sinarnya. Dunia ni bagaikan gelap tanpa cahaya mentari yg pernah menyinari hidupnya dulu.

    Di sudut sepi itu, dia  kembali menatapi segala kejayaan yg pernah dia kecapi. Kejayaan yg benar-benar dia tidak pernah sangka. Dia lah harapan keluarga dan cikgu-cikgu di sekolah  selalu meletakkan harapan yg tinggi pada dirinya dulu. Tapi kenapa dia tak boleh buat bila di peringkat menara gading. Kenapa? Susah sangat ke? Dia hilang semuanya, hilang dah.  Argghh. Dia menutupi segala kenangan yg gelap  di belakang. Dia tinggalkan apa yg pernah berlaku. Kalau boleh jangan ulanginya walaupun hanya sedetik.
  
     Dia bangkit semula dengan semangat yg baru walaupun kadang-kadang ada suara yg berbisik bagi melunturkan semangatnya . Tapi cepat-cepat dia tolak tepi. Dia buang apa yg membuatkan dia jatuh. Tak mudah sebenarnya. Mungkin bagi dia untuk beri semangat pada orang lain sangatlah mudah. Bila pada diri sendiri, ya ALLAH macam ada satu burden yg sangat berat untuk kembali semula. Dia perlu belajar memperbaiki kelemahan yg ada. Dia perlu mencari ruang yg luas bagi dia bergerak bebas mencari apa yg hilang. Dan yg paling penting sekali, dia perlu menjaga cintaNYA. Dia harus percaya dengan ketentuan yg ALLAH dah tetapkan untuk dirinya. Tak ape lah. Sabarlah wahai hati. Kekuatan dalaman especially mental bagi menghadapi hari seterusnya sangat penting bagi dia. Mungkin si peneutralisasi pilu sentiasa memberi semangat kepada dirinya dulu, tapi kali ini dia harus berdikari tanpa mengharapkan sesiapa. Terbanglah jauh, rentaslah langit ke mana saja dia pergi. Semoga ALLAH permudahkan  segala-galanya dan berjaya kelak ……………….

Saturday, 6 October 2012

Tersembunyi cinta pada tabir usaha


Berjalanlah dan usah sesekali berhenti kerana anggapan manusia itu tidak mampu mengubah cinta Allah kepada kita. Dan sesungguhnya hal tepatnya jodoh itu adalah kerana keindahan waktu dan sedianya kita.
"Tanda cinta itu ialah berterusan rajin dan bersungguh-sungguh dengan kerinduan." -Junaid Al-Baghdadi
Hujan itu menderas turunnya. Membasuh hati yang hampa. Mengisilah hati yang penuh berharap. Sujudnya tanpa ingkar. Derainya tak mahu dihenti. Semahunya, mungkin biar ia tamat di sejadah cinta seorang hamba. Rasa kecilnya, tak mampu untuk dihuraikan. Rasa kasihnya tak mampu dijelmakan oleh perilaku terindah. Hamba itu mengisi pilu dalam senyumnya. Pada malam yang terindah, harapnya terukir secebis taqwa.
Taqwa itu yang sering dipinta dalam hari-hari cinta. Lebam matanya sentiasa dikaburkan oleh senyum dan gelak persisi sufi di zaman Nursi dan Rumi. Biar kalian tidak mampu menjiwai. Hamba itu sentiasa menanti malam. Yang Tuhan telah janjikan. Berjalannya dalam hidup yang sentiasa dinikmati. Hanya pinta cinta dari Tuhannya.
Kerana sang kumbang itu, waham benar perihal cinta itu bersifat mua'llaq. Semoga potensi kan sentiasa berkembang. Semoga nawaitu sentiasakan bercahaya. Menanti yang tertulis. Tepatnya kerana kebersediaannya menjadikan hadirnya sebagai tulisan terindah.
Tuhan itu menjaga apa yang kita berusaha untuk menjaganya. Dan Dia temukan dengan mereka yang sentiasa yakin dan bersangka baik dengannya. Tentunya yang terpelihara itu terindah. Tentunya juga yang biasa itu terindah. Mungkin lebih terindah saat taubatnya memekar, tika setiap saatnya bernyawa. Tuhan yang menerima keindahan jiwa yang ingin memperbaiki diri. Tuhan yang sentiasa senyum pada kalimah cinta yang melebihkan-Nya berbanding dunia semata.
Agungnya cinta yang bernawaitukan Penguasa Cinta. Pemilik haqiqi manusia yang ingin dilamunkan cinta. Kerna waham yang jelas bisa merungkaikan kefasikan cinta. Bahwa cinta itu kan melenyap bersama lenyapnya sebab untuk bercinta. Qayyim yang bijaksana telah berkata. Dan itulah realiti cinta.
Berusahalah selagi termampu. Dan lupuskanlah segala cerita yang singgah dalam hidupmu. Kerna cinta kurniaan Allah itu menyentuhnya lebih terasa. Andai kenangan itu mekar hanya sebagai duri yang berada dalam jalanmu menuju ke Sana. Yang menjaga itu sungguh kuat. Yang menjaga itu seorang mukmin. Bukan lagi seorang muslim. Yang tenggelam timbulnya akhirnya bersifat sama terhadap ikhtilat sekeliling yang menyapa.
Dan malam itu larut dengan penuh damai. Maka nokhtah terukir. Tanda cinta agung memeluk erat jiwa hamba. Yang setia menanti cinta yang terpelihara. Sulitnya menjaga. Enaknya memendam air mata.
"Bahawasanya Aku apabila Aku lihat pada hati hambaKu, lantas Aku tidak mendapatkan dalam hatinya cinta pada dunia dan cinta pada akhirat, nescaya Aku penuhkan hatinya itu dari 'cintaKu' (padanya)." - Israiliyat, Allah kepada Isa a.s

Wednesday, 3 October 2012

Sesekali di uji=')

Assalammualaikum..in d name of ALLAH..most merciful n most compassionate..


apa khabar everyone?sihat tak..praise to ALLAH if sihat...lame tak update blogg..rinduulaaahh..act,i'm in final mood..but just take a little bit of my  time to update my blog...btw,doakan saya ye untuk final..=)...btw,dalam mood final nie kan kadang-kadang kita di uji..yela kita tak perasan masalah boleh datang dengan tiba-tiba..kita tak minta semuanya berlaku,tapi ALLAH sengaja bagi kita ujian tu...dah lah final plus dengan 'test' daripada ALLAH pula..haaaa...cam mane nk overcome tu...tahu tak,ALLAH rinduu kita sebenarnya..sebab tu DIA bagi kita ujian...yarh,surely kita mampu memikulnya....




*dalam mood final lah macam-macam ujian yg kena saya hadapi..even nampak saya tersenyum.it doesn't mean i'm happy..saya kena kuat untuk hadapi semua ujian ini..kadang-kadang saya rasa saya tak mampu,tapi saya cuba fight.."ALLAH kali nie engkau bagi ujian kepadaku lagi..thankz ALLAH...=')...maybe aku terleka....cuma yang aku harapkan,kuatkan imanku untuk menghadapinya...insyaALLAH boleh..=')"..dugaan itu datang menerpa bagi menguji jauh mananya sabar kita....sha..plez fight for it..u can sha..insyaALLAH..deserve better..sabarlah wahai hati....ada rahmat di sebaliknya..teruskan berdoa..=')..k lah u allzz..saya dah nak tido dah nie..doakan saya ye..take care..salam..

Friday, 20 July 2012

Ya Allah, I am into this beautiful Ramadhan=)

Assalammualaikum..in d name of ALLAH..most merciful..n most compassionate..






apa khabar u allz?sihat tak..bagus r if sihat..alhamdulilah...=)..sowey dah lame tak update blog...a quit busy r ngn test n assignment...msuk sem 2 mkin tough r..but insyaallah hope i can endure all of diz...wsh me luck ok..now back to tittle..wahhh,,,dh nak msuk ramadhan..how great!..smua org ternanti-nanti bulan yg penuh mulia  ini...alhamdulilah,diz year dapat celebrate lagi ngn fmily n d rest..thankz ALLAH..btw,if u allz nak tahu,kt alexandria,egypt dh celebrate dlu dh..dyaorang lebih awal drpd kita..tapi tak pew r..yg penting kita dpt celebrte juga..insyaallah..kesian juga kt bff sy yg brda di egypt skrg nie..clebrte 1st ramadhan di sne tnpa fmly..tapi tak pew r...awk kn kuat..so be strong babe!...

ramadhan is d month of blessings..and i'm sure u'll get ur share too..coz ALLAH is happy wif u..=)
so di kesempatan ini,sy nak mengucapkan selamat menyambut bulan ramadhan n  selamat berpuasa kepada family sy,kawan-kawan,cikgu-cikgu,lecturer dan seluruh umat islam especially UTHM student...semoga ramadhan kali nie dan seterusnya memberi makna kepada kita semua..semoga ALLAH memberkati juga..insyaallah..=)...






Selamat menikmati bulan Ramadhan dengan penuh penghayatan dan keinsafan :)

Jangan lupa bangun sahur. Sunat dapat pahala :)













pesanan untuk my husband to be(tak tahu r kat mana awk sekalipun or siapa pun awk=))..*selamat berpuasa awak...jgn lpe solat terawih tau..one day t,sy harap kita dpt berpuasa n lakukan solat terawih sma-sama..insyaallah..i'm waitin for u..sabarlah wahai hati<3...

k r u allz,,itu jew sy nk update untuk hari,,slmt berpuasa again,,jgn ponteng-ponteng puasa tau..tak baik...hehe.tke cre u allzz...,nyte..salam=)

Saturday, 23 June 2012

Grap ur success without envy

Assalammualaikum..in d name of ALLAH..most merciful n most compassionate..







hyep-hyep u allzz...pew khabar semua?chat tak...praise to ALLAH if chat..yg tak chat tu cepat-cepat r g jumpa doctor ye..agpun sekarang weather pun tak berapa ok sangat ryte...ramai kawan sy yg tak berapa chat jugak..tak pew r..tak chat tu hanyalah ujian daripada ALLAH yg nak hapuskan segala dosa-dosa kecil kita..=)so terima r seadanya k..btw,sowey r dh lame tak update blog..a quit  bz ckit since msuk sem 4 nie,,yeah..!i'm senior..nmpak tak excitednye sy..hehe....kebetulan sy pun dh stay luar..agak susah jugak r nak update blog nie..online pun use phone...act,dew kawan sy nie rindu sangat dgn blog sy..so mlm nie sy update r...'awk,sy dh update blog..hehe'..ok,now back to our story..tengok r title tu..GRAP UR SUCCESS WITHOUT ENVY'..wahhhh..lookin interestin..hehe...

Kejayaan yg datang memang dinantikan semua orang.Tetapi kejayaan bukanlah  datang bergolek semata-mata.Without effort we can't win wif d success...Tak mudah sebenarnya untuk mencapai kejayaan..Macam-macam kita kena lalui untuk sampai ke puncak kejayaan itu.Kadang-kadang kita envy sangat dengan kawan kita.Frankly i said,that envy'll come without we realize it.Act tak salah if kita rasa envy,but don't too much..kalau boleh,tak payah r nak dew rasa envy kan...=)Kita ingin berjaya seperti dya,tapi hakikatnya kita tak dapat...Then,kita blame diri kita sendiri..why i can't?Kawan-kawan kita mudah dapat dengan usaha yg sedikit saja,tetapi kita usaha more than them..Macam-macam r persoalan mula bermain di minda..Dan di situ r mulanya dew sifat envy.Kalau boleh kita nak fight sampai menang,tapi  semuanya menghampakan apabila kita lose lagi...how come?tahu tak kenapa.sebab envy r kita terpaksa fight dan tak sincere untuk melakukan sesuatu perkara itu...


"Sesungguhnya aku benar-benar berharap  kepada ALLAH sehingga dengan  kesabaran  yg baik seakan –akan aku dapat melihat  apa saja yg telah dilakukan  oleh ALLAH kepadaku"….

U allz tahu tak..pew kawan sy advice masa tu.."sha,awk tak boleh jadi macam dyaorang..sebab itu dah memang diri dya..don't force urself.....masing-masing dew kelebihan mereka sendiri..awk tak tahu kan luck awk one day t..sabarlah ye..just b what u've now...so just follow d flow"...itu r bff sy yg always mengingatkan sy....terharu sangat..thankz awk..=)..ALLAH bagi kita otak yg sama,tak ade yg lain pun..Cuma effort kita jew yg menentukan kejayaan kita..Walaupun kita dah berusaha,tetapi if kita tak dapat ape yg kita inginkan that's mean tak dew rezeki r tu kan..Bukan sengaja ALLAH tak nak bagi,tapi  ALLAH hold dulu umtuk sementara waktu..ALLAH tahu pew yg terbaik..mybe if ALLAH bg kejayaan awal-awal pd kita,kita mula lupa diri or dew sikap sombong..."apabila kita mula berpuas hati,maka di situlah mulanya kejatuhan kita"...Jadi janganlah buruk sangka pd ALLAH ye=)..."akan datang kepadamu  pertolongan saat  putus asa sebagai anugerah yg dari  yang MAHA LEMBUT lagi MAHA memperkenankan doa..Change ur perception ok..Jadikan sebagai pembakar semangat bukannya make ur down..u can do it!
"Berpegang teguhlah pada apa yg aku berikan kepadamu dan jadilah kamu termasuk orang-orang yg bersyukur"..







 dear u=)
 
Mengejar impian itu memang memenatkan..kadang-kala mengudang putus asa…
Hakikatnya yg penat itulah bakal memberikan pulangan yg berharga..
Apabila kamu merasa kepenatan  dalam melakukan kebaikan,ingatlah kepenatan itu pasti  akan hilang..tetapi kebaikan itu akan tetap berterusan..
Teruskan perjuangan demi ALLAH..
Iklaskan niat..berusaha dan terus berdoa..break ur leg ok!chaiyok-chaiyok=0

p/s:post nie hnye r untuk memotivatekn diri sy,xdew related ngn spe2 pun..jst wanna to shre..if u allz rse bley memotvtekn dri u allz,jst tke as ur lesson,,btw,if sy silap,mntak maaf bnyk2 ye..sesungguhnya yg baik itu dtgnye drpd ALLAH..=)..tke cre..love u alllzz,,salam....