I made this widget at MyFlashFetish.com.

Tuesday, 29 May 2012

No love until d time is really HALAL=)


Assalammualaikum…in d name of ALLAH.. most merciful n most compassionate





Hyep  u allzz…how life’s today?great…praise to ALLAH…act,sy nk share sumthin yg interestin n hangat diperkatakan..ehem-ehem..pew jew r tu kan..heeheee…tengok r title kat atas tu kan…wahhhh..no love until d  time is really HALAL..ramai tertanya-tanya..macam mane tu..boleh kew jaga perasaan tu..haaa….sy  bukan r nak bagi tips pun..just nk share tentang buku yg sy baca tempoh hari..nice n interestin..tajuk buku ‘PEMILIK CINTAKU SELEPAS ALLAH DAN RASUL’ by Fatimah syarha mohd noordin..act buku nie telah di hadiahkan salah seorang classmate sy kt UTHM nie..btw,thnkz awk=)really appreciate it..now back to title..
No love until d time is really HALAL,susah untuk dijaga.Frankly sy katakan,hanya perempuan yg betul-betul imannya teguh dan hatinya tidak mudah terjatuh dengan cinta saja dapat pegang title di atas.Wahhh…alangkah indahnya if dapat jadi macam tu kn..same r jugak dalam buku yg sy nak share kan nie..sy just nk wat sinopsis untuk  buku nie.Seorang wanita yg bernama qani’ah yg sangat menjaga diri dan peribadinya..cinta qani’ah bukan macam sekarang..maaf if u allz terasa..tapi sy tak bermaksudkan ape-ape….cinta mereka tanpa berjumpa..tanpa mendengar suara,,tanpa text message hanya jika penting sahaja…semasa bergelar mahasiswa ,dia  memang ramai admire..ramai lelaki cuba tackle  tetapi dya tetap kuatkan dengan prinsipnya dengan hadis iatu:
“sesiapa yg jatuh cinta,kemudian menyembunyikannya hingga kematian datang menjemputnya,maka dia adalah orang yg syahid”
(riwayat hakim,ibn asakir.al-dailami dan lain-lain)
Dan dya telah bertekad cinta ini untuk suami,takkan di kongsi.Risikan demi risikan yg datang.namun dirinya tidak bersedia.Apabila melangkah ke alam universiti,bekas-bekas pelajar sekolah lamenye cuba menawan hati dya,tapi qani’ah menolak dengan cara baik.Semakin cinta ALLAH di kejar,semakin lama cinta lelaki mengejar dirinya.Tetapi dya tetap kuat.Maybe ALLAH nak menguji dya,sejauh mana cinta qani’ah terhadap ALLAH.Semakin hari ujian terhadap dirinya makin berat.Tetapi dya tetap tabah hadapinya.Dalam pada masa yg sama,dya  cuba minta pendapat pensyarah yg amat dipercayainya.Pesyarahnya  memberi nasihat:
“andai dirisik lagi,katakanlah dah ade pilihan.Lelaki takkan jemu berusaha selagi dia tahu seseorang itu  belum berpunya,ini semua untuk mengelakkan fitnah”

Namun begitu lamaran tetap silih berganti.Tetapi   dya tetap  tabah  menghadapi demi mencapai syurga cinta yg di dambakan selama nie.
Selepas tamat pengajian di universiti,dia telah dilamar oleh seorang lelaki yg tak pernah dikenalinya.”Qani’ah,abah tak pernah dengar pemuda cakap sopan macam nie,Asyik sebut nama ALLAH saja.”Ibu bapanya pantas menyakini agama pemuda tersebut.Akhirnya dia jugak  menerima.tetapi dia tetap buat istikharah untuk mendapat petunjuk daripada ALLAH.
Ku yakini janji ALLAH…
“dan wanita-wanita yg baik adalah untuk laki-laki yg baik dan laki-laki yg baik adalah untuk wanita yg baik(pula)
(surah al-nur 24:26)

“Agama menjadi pilihanku”.Itulah yg dinyatakan oleh qani’ah.Setelah beberapa hari, dya terus ditunangkan selepas mendapat persetujuan daripada kedua belah pihak dan itulah pertemuan pertama di antara mereka berdua.Namun bakal suaminya seorang yg pemalu,hanya menundukkan pandangan saja.


Biarpun aku tak  pernah mengenalinya dan dia juga tak begitu mengenaliku ,namun ALLAH tautkan hati-hati kami untuk mengikat tali pertunangan ini.Kami berazam untuk menjalinkan pertunangan yg barakah,yg hanya tercapai dengan menjaga syariat.Bebas drpd maksiat dan zina hati lantaran yg gentar dengan peringatan ALLAH:
“dan janganlah kamu mendekati zina.sesungguhnya zina itu suatu perbuatan yg keji dan satu jalan yg buruk”
(surah al-isra’ 17:32)
Masa pantas berlalu.Selepas melewati hari pertunangan yg agak mencabarkan,akhirnya tibalah masa untuk MITSAQON GHOLIIZO (perjanjian yg teguh).Walau rasa tak bersedia,namun tak upaya mengundur masa.Insan yg asing baginya namun bakal menjadi insan yg paling dekat dalam dirinya.Cuma qani’ah yakin terhadap agamanya.
Hamba terima nikahnya dengan mas kahwin RM 84 tunai….
Lafaz itu sungguh luar biasa buat dirinya.Automatik hatinya diselubungi rasa cinta yg kian bergelora dan tak dapat digambarkan dengan kata-kata.Mungkin inilah permulaan yg barakah yg ALLAH telah janjikan.Qani’ah sunnguh bahagia atas cinta yg telah di anugerahkan oleh ALLAH…alhamdulilah….

Urmm..camne u allzz..shweet tak??of course r shweet kan...macam mane dia boleh menjaga peribadinya,hatinya tanpa rasa cinta dulu pada someone tu..teguhnya iman dia.Act,kita pun boleh jadi macam tu..insyaAllah..Tapi kawan sy ckp,if kita nak yg macam tu,we must change ourself first.then,we’ll deserve better.insyaAllah...act dew sambungan ag,tp sy tak dew r nk menceritakan  d whole story tu..U allzz boleh bc buku tu sendiri ye..confirm tersenyum sorang-sorang..hehe..so sy camne pulak kan??urm..insyaAllah sy akan sabar  menunggu PEMILIK TULANG RUSUK itu yg sebenarnye..sabarlah jugak wahai hati<3
~>> Jadikan penantian itu jalan menuju KEBERKATAN..
Menanti bukan bermakna BERDIAM DIRI..
Atau menunggu TANPA ERTI..
... Kalian adalah BIDADARI YANG DICARI..
Sebelum pemilik tulang rusuk DATANG MENJEMPUT..
Isilah masa penantianmu dengan TAQWA, SABAR, DOA dan TAWAKKAL..
p/s : Benar, penantian itu suatu penyeksaan..jadi JANGANLAH TAMBAHKAN PENYEKSAAN itu dengan KEMAKSIATAN ya, setidak-tidaknya..RINGANKAN PENYEKSAAN itu dengan KESABARAN dan KEIMANAN..pelangi indah akan hadir selepas hujan..♥♥
Anyway,sy nk minta maaf if post sy nie membuatkan u allzz terasa hati or pape.sy tak berniat pun.Just nak share.Sy pun bukanlah wanita yg perfect.biasa-biasa saja..Tapi ape-ape pun,semua orang nk change ke arah kebaikkan ryte,??So same-same lah kita cuba untuk men ‘solehakan’ diri.Belajar drpd kesilapan dulu..Sy doakan yg terbek buat u allzz,especially kwn-kwn gurlz  n boyz sy..Semoga mendapat jodoh yg soleh n soleha ..amin …t kita citer-citer lagi ye,..take care..i love u..salam=)


Sunday, 27 May 2012

Sungguh..mati itu bila-bila

Assalammualaikum..in d name of ALLAH..most merciful n most compassionate..

hye u allzz..pew khabar semua hari ini..hope semua chat-chat jew..thankz to ALLAH coz still give chance to breath..ALHAMDULILAH...urm..act,sy baru balik ziarah atok sedara sy baru meninggal....dya meninggal  around 12.30 o'clock mornin ..dat time sy otw bak to kluang..act atok sedara sy accident then  part yg teruk sangat ialah chest dya..doctor pun tak boley nak selamatkan dya dah..tak pew r...dah ajal dya.semoga ALLAH  mecucuri rahmat ke atas rohnya dan juga di tempatkan orang yg beriman,,amin...if ALLAH nak ambil nyawa kita kejap jew kan..without warn,DYA boley ambil anytime...MALAIKAT MAUT menjeguk kita 44 kali dalam sehari..so u all calculate r bpe mnute dya datang menjeguk kita..sungguh,mati itu bila-bila,,sesaat pun tidak...=(

kadang-kadang kita terfikir,bilakah kita akan menghadap yg esa?adakah sekarang,kejap lagi,esok,,kita pun tak tahu
adakah dah cukup semua amalan kita untuk di bawa ke sana??
bolehkan kita menjawab semua pertanyaan malaikat itu dengan lancar tanpa sebarang ketakutan?

YA ALLAH..sedey sangat bila orang baca talkin tadi,,insaf jadinya..kita dibuat daripada tanah ,then we'll turn back...kita sorang-sorang jew dalam tu,,tak ada sape pun nak temankan dah..kita akan tinggalkan orang yg kita sayang,tinggalkan harta dan kekayaaan,tinggallkan semua yg ada kat dunia nie..hanya amal yg soleh jew jadi bekalan di sana..

YA ALLAH...permudahkanlah aku ketika menghadapi sakaratul maut..aku tahu ianya amat sakit...YA ALLAH,,=(,,,

Thursday, 24 May 2012

IMAN itu manis=)

Assalammualaikum...in d name of ALLAH..most merciful n most compassionate

Kelazatan iman (Halawatul Iman) tidak boleh dirasai jika kita tidak memulakan langkah untuk memahami hikmat di sebalik setiap apa yang kita lakukan, mengapa dan bagaimana kita lakukannya.
Kesedaran diri adalah kata awalan terhadap setiap amalan yang kita lakukan.
Diriwayatkan daripada Anas bin Malik, Rasulullah SAW bersabda bermaksud:
"Ada tiga hal, yang jika tiga hal itu ada pada seseorang, maka dia akan berasakan manisnya iman. (Iaitu) Allah dan Rasul-Nya lebih dia cintai daripada selain keduanya; mencintai seseorang, dia tidak mencintainya kecuali kerana Allah; benci untuk kembali kepada kekufuran selepas Allah menyelamatkan darinya, seperti bencinya jika dicampakkan ke dalam api." (Muttafaq alaih)



Anas berkata,
"Aku melayani Rasulullah SAW selama sepuluh tahun, Baginda tidak pernah memukulku, tidak pernah mencelaku dan tidak pernah bermuka masam di hadapanku. Rasulullah SAW mendoakan Anas dikurnia harta dan anak yang ramai dan doa Baginda dikabulkan Allah."
Makna hadis ini, ada tiga sifat yang jika ada pada seseorang maka orang itu akan berasakan manisnya iman. Manisnya iman adalah rasa nikmat ketika melakukan ketaatan kepada Allah, ketenangan jiwa, kesenangan hati dan lapangnya dada.
Al-Imam Ibnu Hajar al-Asqalani berkata,
"Syaikh Abu Muhammad bin Abu Hamzah berkata:
Pengungkapan dengan lafaz 'manis' kerana Allah mengumpamakan iman seperti pohon, seperti di dalam firman-Nya bermaksud:

"Tidakkah kamu perhatikan bagaimana Allah telah membuat perumpamaan kalimat yang baik seperti pohon yang baik." (Surah Ibrahim, ayat 24)
Kalimat yang baik adalah kalimat ikhlas, kalimat tauhid, sedangkan pohon adalah pokok daripada keimanan, cabangnya adalah menjalankan perintah dan menjauhi larangan,daun-daunnya adalah segala amal kebaikan yang harus diperhatikan seorang mukmin,dan buahnya adalah segala macam bentuk ketaatan.
Manisnya buah ketika buah sudah matang,dan puncak daripada rasa manis itu adalah apabila buah telah benar-benar masak. Maka ketika itulah akan terasa manisnya buah itu.Mencintai Allah mestilah melebihi cintanya kepada orang lain seperti orang tua, anak, diri sendiri dan sesiapa saja yang dekat dengan kita. Beriman kepada Allah memiliki rasa manis yang tidak mungkin dinikmati, kecuali oleh orang yang beriman dengan sebenar-benar keimanan, penuh keikhlasan dan ilmu.
Oleh kerana itu, tidak semua orang yang mengatakan dirinya Muslim atau mukmin secara automatik dapat berasakan manisnya iman. Iman bukan cukup hanya dengan angan-angan, tetapi wajib dimantapkan dalam hati, dikuatkan dengan perkataan dan perbuatan yang dijiwai sepenuh hati. Kata kunci segala permasalahan ini adalah ikhlas.
Mengikut Imam Ibnul Qayyim, antara perbuatan untuk memperoleh kecintaan Allah dan kemanisan iman, selepas melakukan ibadat wajib:

  • Membaca al-Quran dengan merenungkan dan memahami maknanya.
  • Mendekatkan diri kepada Allah dengan melakukan amalan sunat.
  • Terus menerus berzikir kepada Allah dalam setiap tindak tanduk kehidupan dengan hati, lisan atau perbuatan.
  • Mendahulukan apa yang dicintai Allah daripada apa yang dicintai diri sendiri.
  • Berkawan dengan orang yang jujur mencintai Allah dan orang soleh
  • Menjauhi segala perkara yang dapat menghalangi pautan hati dengan Allah

Mencintai Rasulullah SAW yang menyusul selepas mencintai Allah adalah ciri terpenting yang harus dimiliki sesiapa saja yang ingin berasakan kelazatan iman. Cinta Allah dan Rasul-Nya adalah kayu ukur bagi kecintaan terhadap diri sendiri, orang tua, anak dan seluruh manusia.
Suatu ketika Saidina Umar berkata kepada Nabi SAW:
"Wahai Rasulullah, sungguh engkau lebih aku cintai daripada segala sesuatu apa pun, kecuali diriku."
Maka Nabi SAW menjawab, "Bukan begitu, demi zat yang jiwaku berada di tangan-Nya, sehingga aku lebih engkau cintai daripada dirimu sendiri."
Maka Umar menjawab, "Demi Allah, sesungguhnya engkau sekarang lebih aku cintai daripada diriku sendiri."
Maka Nabi SAW menjawab, "Sekarang Umar, (telah sempurna imanmu)."
Anas juga meriwayatkan daripada Rasulullah SAW, beliau bersabda yang bermaksud:
"Tidak beriman salah seorang di antara kalian, sehingga aku lebih dia cintai daripada orang tuanya, anaknya dan seluruh manusia."

Mencintai seseorang kerana Allah maksudnya menjaga hubungan kasih sayang antara seorang Muslim dengan saudaranya atas landasan iman kepada Allah SWT dan amal soleh." Kita mencintai saudara kita bukan kerana keuntungan kebendaan atau harta, kita membencinya atau menjauhinya bukan kerana kemiskinan atau tidak memperoleh manfaat dunia darinya. Ukuran cinta kita kepadanya adalah atas dasar iman dan amal
Saling mencintai kerana Allah mempunyai hak yang harus ditunaikan antaranya membantu memenuhi keperluan saudaranya dan menolong pada saat dia memerlukan bantuan, tidak membuka aib, tidak membenci, tidak iri dan dengki terhadap nikmat yang diberikan Allah kepada saudara kita.
Sentiasa mendoakan saudara kita tanpa pengetahuannya dan mengucapkan salam jika bertemu, bertanya khabar keadaannya, tidak sombong dan tinggi diri. Jalinan seorang Muslim dengan Muslim lain dibangun atas landasan cinta kepada Allah.
Imam al-Bukhari dan Muslim meriwayatkan sabda Baginda mengenai tujuh golongan yang akan dinaungi Allah antaranya:
"Dua orang yang saling mencintai kerana Allah, berkumpul kerana-Nya dan berpisah kerana-Nya."
- Artikel iluvislam.com







Wednesday, 16 May 2012

Imagine me n u..i do..EPY TOGETHER,,=)

Assalammualaikum...in d name of ALLAH..,most merciful..n most compassionate...

hyep! u allzz..how life's??hope everythin is great.yeahhh!..haaaaa...nk citer pew pulak kali nie yee...nampak cam epy sangat jew..yarh..ALHAMDULILAH..sy dah mule epy sekarang..thankz ALLAH..=)..ok2..let's start our new story,,act kn,by sunday n monday ari tu sy,akaq n bff dira n eqin g holday..wahhhhh..fly yee..tak adelah fly jauh sgt pun...melaka jew..hehe...dri UTHM ke MELAKA around 2 hour jgk r ddk dlam bus tuu..first time g travel nek bus wif fwen'z.....heee..but bezzzz sgt...
nie our diary..

sunday,13 may 2012
i'm too excited wanna fly..so i wake up 6 o'clock in d mornin..haha....selepas kami semua dh siap-siap,kami telah di jemput oleh our driver iaitu abg rahmat..sowey ye abg..terpaksa susahkan pulak,,kami malas nak nek bus g bustand act..haha..agpun dat time rainin heavily..tu yg susah cikit...sampai  jew bustand,eqin g blikan ticket bus..bus kami kul 9.15 dat time..then sempat breakfast...our journey is begin....kami nek bus around 2 hour cmtu r..then smapai MELAKA..we took taxi  for search d hotel...then finally we got d hotel....dapat r relax2 jap.After solat zohor,kami semua g lunch kat dataran pahlawan..hungry sangat kowt..then after lunch,we start our journey..kami g jalan-jalan around stadthuys,a'famosa..then,kami naik 1 hill tu..pew entah name dia,,lupe pulak..hehe..dah r tinggi..boleh kurus camnie r...bese r...tak sah if kami semua tak ambil gambar ryte..haha...kami meneruskan our journey wif shoppin..welll...shoppin tu penting..macam-macam ada jual kat situ..sy belikan souvenier for my mama,papa,my son(naziem),my abg n adeq...then continue to dataran pahlawan...round 1 mall tu..boleh patah kaki,,haha,,dh r besar mall tu...then kami g padang kat luar..pew ag..candid r jawabnya...konon-konon cam kt scotland..aipppp..nape scotland jew..heeee...=)...after candid,kakaq neesa ambil lami semua g jonker walk pulak..wahhhh..sambung jalan ag..padahal dah tak larat act..tapi tak pew r...sekali-sekala...shoppin again..haha..kami berempat beli baju yg sama...so shweet...<3..then g dinner..malam tu kami semua makan asam pedas..so delicious r...after dinner,kakaq neesa antar kami semua balik hotel..penat sangat dh..sy take  shower,then terus dreammin..too tired r babe...malam tu tido lena sangat semua..nyte..


monday,14 may 2012
mornin...sy r yg paling late bangun...around 9 camtu r..tired sngat kowt..yg len semua dah take shower..so dyaorang semua kena tunggu r..hehe..sowey...after siap n kemas-kemas barang,kami semua keluar g breakfast n jalan-jalan jap..then masuk semula hotel nak ambil barang..then check out..nak balik dah..thankz makcik yg peramah..dya owner hotel tuuu....kami start shoppin balik dalam mall kat dataran pahlawan tu..especially neesa.eqin n dira r..shopin jew.haha...tak boleh nampak yg interestin cikit,confirm masuk...kalau boleh,setiap boutique or kedai tu nak beli kan...haha..tak pew r..asalkan enjoy...selepas dah round-round n shoppin,kakaq neesa ambil kami kembali untuk g makan coconut shake..sedap tauuuu..tibe-tibe,mengidam balik r...haha....t r g  ag kan...then kakaq neesa antar kami semua g melaka central..ingatkan nak stay 1 day ag,but mama dh suruh balik...next time  ye,,thankz akaq neesa a.k.a alang yg banyak membawa kami semua jalan-jalan..hehe..kami nek bus kul 5.15...sampai bp around 7 lbih camtu r..cam bese r..abg rahmat ambil kami ag..thankz abg...hehe...


tadaaaaaaaaaa..nie semua picture kami yg epy endin...hahaa...love u allzzz r....



baru sampai hotel.....



wah...cam model...

shweet bff..eqin n dira..     



epy together....



kami pelajar tahun 1 sem 3 uthm..haha..dah cam kat scotland..*perasan jap...

sy syg kakaq neesa..heeeee...




nak balik dahhhhhhhhhhh..bye2 melaka....


ok..muka sy dh sleepy.hehe..eqin tempat landin..penat sgt dhhh,,,





ok....abez dah our journey selama 2 hari 1 malam..even penat,but bezzz sgtt....release our tension before final...i already throw all my momment there..so,new life..keep spirit!=)..k r u all..t kita cter-cter ag ye..take care..salam...