I made this widget at MyFlashFetish.com.

Tuesday, 29 May 2012

No love until d time is really HALAL=)


Assalammualaikum…in d name of ALLAH.. most merciful n most compassionate





Hyep  u allzz…how life’s today?great…praise to ALLAH…act,sy nk share sumthin yg interestin n hangat diperkatakan..ehem-ehem..pew jew r tu kan..heeheee…tengok r title kat atas tu kan…wahhhh..no love until d  time is really HALAL..ramai tertanya-tanya..macam mane tu..boleh kew jaga perasaan tu..haaa….sy  bukan r nak bagi tips pun..just nk share tentang buku yg sy baca tempoh hari..nice n interestin..tajuk buku ‘PEMILIK CINTAKU SELEPAS ALLAH DAN RASUL’ by Fatimah syarha mohd noordin..act buku nie telah di hadiahkan salah seorang classmate sy kt UTHM nie..btw,thnkz awk=)really appreciate it..now back to title..
No love until d time is really HALAL,susah untuk dijaga.Frankly sy katakan,hanya perempuan yg betul-betul imannya teguh dan hatinya tidak mudah terjatuh dengan cinta saja dapat pegang title di atas.Wahhh…alangkah indahnya if dapat jadi macam tu kn..same r jugak dalam buku yg sy nak share kan nie..sy just nk wat sinopsis untuk  buku nie.Seorang wanita yg bernama qani’ah yg sangat menjaga diri dan peribadinya..cinta qani’ah bukan macam sekarang..maaf if u allz terasa..tapi sy tak bermaksudkan ape-ape….cinta mereka tanpa berjumpa..tanpa mendengar suara,,tanpa text message hanya jika penting sahaja…semasa bergelar mahasiswa ,dia  memang ramai admire..ramai lelaki cuba tackle  tetapi dya tetap kuatkan dengan prinsipnya dengan hadis iatu:
“sesiapa yg jatuh cinta,kemudian menyembunyikannya hingga kematian datang menjemputnya,maka dia adalah orang yg syahid”
(riwayat hakim,ibn asakir.al-dailami dan lain-lain)
Dan dya telah bertekad cinta ini untuk suami,takkan di kongsi.Risikan demi risikan yg datang.namun dirinya tidak bersedia.Apabila melangkah ke alam universiti,bekas-bekas pelajar sekolah lamenye cuba menawan hati dya,tapi qani’ah menolak dengan cara baik.Semakin cinta ALLAH di kejar,semakin lama cinta lelaki mengejar dirinya.Tetapi dya tetap kuat.Maybe ALLAH nak menguji dya,sejauh mana cinta qani’ah terhadap ALLAH.Semakin hari ujian terhadap dirinya makin berat.Tetapi dya tetap tabah hadapinya.Dalam pada masa yg sama,dya  cuba minta pendapat pensyarah yg amat dipercayainya.Pesyarahnya  memberi nasihat:
“andai dirisik lagi,katakanlah dah ade pilihan.Lelaki takkan jemu berusaha selagi dia tahu seseorang itu  belum berpunya,ini semua untuk mengelakkan fitnah”

Namun begitu lamaran tetap silih berganti.Tetapi   dya tetap  tabah  menghadapi demi mencapai syurga cinta yg di dambakan selama nie.
Selepas tamat pengajian di universiti,dia telah dilamar oleh seorang lelaki yg tak pernah dikenalinya.”Qani’ah,abah tak pernah dengar pemuda cakap sopan macam nie,Asyik sebut nama ALLAH saja.”Ibu bapanya pantas menyakini agama pemuda tersebut.Akhirnya dia jugak  menerima.tetapi dia tetap buat istikharah untuk mendapat petunjuk daripada ALLAH.
Ku yakini janji ALLAH…
“dan wanita-wanita yg baik adalah untuk laki-laki yg baik dan laki-laki yg baik adalah untuk wanita yg baik(pula)
(surah al-nur 24:26)

“Agama menjadi pilihanku”.Itulah yg dinyatakan oleh qani’ah.Setelah beberapa hari, dya terus ditunangkan selepas mendapat persetujuan daripada kedua belah pihak dan itulah pertemuan pertama di antara mereka berdua.Namun bakal suaminya seorang yg pemalu,hanya menundukkan pandangan saja.


Biarpun aku tak  pernah mengenalinya dan dia juga tak begitu mengenaliku ,namun ALLAH tautkan hati-hati kami untuk mengikat tali pertunangan ini.Kami berazam untuk menjalinkan pertunangan yg barakah,yg hanya tercapai dengan menjaga syariat.Bebas drpd maksiat dan zina hati lantaran yg gentar dengan peringatan ALLAH:
“dan janganlah kamu mendekati zina.sesungguhnya zina itu suatu perbuatan yg keji dan satu jalan yg buruk”
(surah al-isra’ 17:32)
Masa pantas berlalu.Selepas melewati hari pertunangan yg agak mencabarkan,akhirnya tibalah masa untuk MITSAQON GHOLIIZO (perjanjian yg teguh).Walau rasa tak bersedia,namun tak upaya mengundur masa.Insan yg asing baginya namun bakal menjadi insan yg paling dekat dalam dirinya.Cuma qani’ah yakin terhadap agamanya.
Hamba terima nikahnya dengan mas kahwin RM 84 tunai….
Lafaz itu sungguh luar biasa buat dirinya.Automatik hatinya diselubungi rasa cinta yg kian bergelora dan tak dapat digambarkan dengan kata-kata.Mungkin inilah permulaan yg barakah yg ALLAH telah janjikan.Qani’ah sunnguh bahagia atas cinta yg telah di anugerahkan oleh ALLAH…alhamdulilah….

Urmm..camne u allzz..shweet tak??of course r shweet kan...macam mane dia boleh menjaga peribadinya,hatinya tanpa rasa cinta dulu pada someone tu..teguhnya iman dia.Act,kita pun boleh jadi macam tu..insyaAllah..Tapi kawan sy ckp,if kita nak yg macam tu,we must change ourself first.then,we’ll deserve better.insyaAllah...act dew sambungan ag,tp sy tak dew r nk menceritakan  d whole story tu..U allzz boleh bc buku tu sendiri ye..confirm tersenyum sorang-sorang..hehe..so sy camne pulak kan??urm..insyaAllah sy akan sabar  menunggu PEMILIK TULANG RUSUK itu yg sebenarnye..sabarlah jugak wahai hati<3
~>> Jadikan penantian itu jalan menuju KEBERKATAN..
Menanti bukan bermakna BERDIAM DIRI..
Atau menunggu TANPA ERTI..
... Kalian adalah BIDADARI YANG DICARI..
Sebelum pemilik tulang rusuk DATANG MENJEMPUT..
Isilah masa penantianmu dengan TAQWA, SABAR, DOA dan TAWAKKAL..
p/s : Benar, penantian itu suatu penyeksaan..jadi JANGANLAH TAMBAHKAN PENYEKSAAN itu dengan KEMAKSIATAN ya, setidak-tidaknya..RINGANKAN PENYEKSAAN itu dengan KESABARAN dan KEIMANAN..pelangi indah akan hadir selepas hujan..♥♥
Anyway,sy nk minta maaf if post sy nie membuatkan u allzz terasa hati or pape.sy tak berniat pun.Just nak share.Sy pun bukanlah wanita yg perfect.biasa-biasa saja..Tapi ape-ape pun,semua orang nk change ke arah kebaikkan ryte,??So same-same lah kita cuba untuk men ‘solehakan’ diri.Belajar drpd kesilapan dulu..Sy doakan yg terbek buat u allzz,especially kwn-kwn gurlz  n boyz sy..Semoga mendapat jodoh yg soleh n soleha ..amin …t kita citer-citer lagi ye,..take care..i love u..salam=)


No comments:

Post a Comment